Barents
Publisher

 Nyheter!

 

 

Bengt Pohjanen
 

Kiirunanruotsalaiset

 

Tornedalska öden och äventyr på finska i översättning av Kirsti Johansson.
Pris: 212,00
 

 

  
 

 

Tyra Helena Lindström
 

Från Anna och Adam
till Matilda


Nybyggarliv i Tornedalen
1732-1880


 

Del 4 i Tyra Helena Lindströms serie om MatildaPris: 230,00
 

 

  
 

 

Lina Stoltz (text)

Martina Lundgren (bild)
 

Vilma och skolan/

Vilma ja koulu
 

Ny berättelse på två språk, svenska/meänkieli om Vilma, som plötsligt en dag vägrar gå till skolan. Pappan ska på jobbet och är stressad men Vilma vägrar. Varför?
En spännande och rolig bok om Vilma som i den första boken Vilma ska på dagis/ Vilma lähtee taakikseen ville ha med sig en massa prylar till dagis.


Pris: 160,00

 

  
 

 

 

 

Meänmaa 2 2018


 

 

Pris/hinta: 160,00SEK/16€

  
 

Pelle Lindblom
 

Åttonde stadgan

Roman

En kvinna. Rå misshandel. Otrohet. En pistol. Och en metafysisk gåta. Som nämndeman i tingsrätten blir Boris så illa berörd av en kvinnomisshandel att han efter rättegången trotsar de etiska reglerna och tar kontakt med Lisette. Samtidigt vaknar han i en råkall säng utan att riktigt veta var han hamnat. Som om han befann sig på två platser. Boris står så öga mot öga med våldsverkaren. Ett möte som slutar allt annat än väl..

Pris: 250,00

Pressinfo

 

  
 

 

Bengt Pohjanen
 

Kylmät hypyt
Jerusalemmin tansit
 

 

Tornedalstrilogin i nyutgåva
på meänkieli.Pris: 260,00 (inkl moms 6%)

 

 

  
 

 

 

 

Meänmaa 1 2018


 

 

Pris/hinta: 160,00SEK/16€

  
 

Bengt Pohjanen
 

Menedarna
 

 

Tornedalska öden och äventyr V - Menedarna utkommer i maj.

Gränsentreprenörernas filosofi kolliderar med överhetens och maktens värdegrund som ser smuggling som brott. Enligt gränsmänniskans empatiska etik och gränsfilosofi bör varor, djur och människor - förebådande EU – fritt få flöda över gränsen.
 

Pris: 200,00 + moms 6%

 

  
 

Bengt Pohjanen
 

Kohtalonyö -44
 

 

Tornedalska öden och äventyr utges även på finska i Kirsti Johansson översättning. Kohtalonyö –44 utkommer som del I i serien Meänmaa kohta-loita ja seikkailuja.

Pris: 200,00 + moms 6%
Porto tillkommer
.

 

 

  
 

Anita Midbjer/
Thord Nilsson

 

Erling Johansson
Berättelser om liv och verk

 

 

En bok om konstnären Erling Johansson, berättelser om hans liv och bakgrund, hans konst och drömmar.


Text Anita Midbjer,
Bild Thord Nilsson.

 

 

Pris: 350,00SEK/35

 

  
 

Agneta Danskog/
Jan G. Marklund


 

Kläppi

 


 

En ny tvåspråkig berättelse om livet för ett barn i Tornedalen “förr i världen”. Illustrerad i färg.

 

 

 

 

Pris: 95,00SEK/10

 

  
 

Henny Utsi Åhlin


 

Lakkaslapset

 


 

En bok från nordligaste Sverige, där man sjunger om vargen, går på bönemöten och där mor i huset blir filmstjärna.
Översatt till finska.

 

 

 

 

Pris: 116,00SEK/12

 

  
 

Anneli Junes 

Yheksännet serkut

 


 

En berättelse från norra Finland, om flera släktled, dramatiska händelser och historier.

Anneli Junes debutroman.

 

 

 

Pris: 250,00SEK/25

 

  
 

Meänmaa 3-4 2017


 

Meänmaa 3-4 2017 har teater som tema. Det är 30 år sedan den första meänkielispråkiga pjäsen hade premiär, Kuutot, skriven av Bengt Pohjanen. Texter på meänkieli, finska och svenska.

 

Pris: 150,00SEK/16€      

Bengt Pohjanen 

 


Kolme näytelmää -
Tre pjäser

 

 

 

 

 

 

 

 

KUUTOT var den första meänkielispråkiga pjäsen som fick sin premiär den 3 oktober 1987. I år firas detta med en utställning på Folkets hus i Pajala, där den hade premiär. Nu utkommer den i en bok med tre pjäser: Kuutot, Antigone (på meänkieli i Bengt Pohjanens översättning) samt Bara en ettöring. Alla tre pjäser bryter tabun. Det finns ännu historier som måste berättas.

Pris: 200,00 (plus moms 6%)

  
 

Bengt Pohjanen 

 


Lyykeri

 

 

 

 

 

 

 

 

... språkligt bearbetad upplaga av Bengt Pohjanens Lyykeri ( utg. 1985), som skildrar livet i en gränsby i Tornedalen under kalla kriget. Berättarrösten tillhör Assari, en pojke i 10-12-årsåldern. I korta kapitel skildrar han händelser i vuxenvärlden och upptåg med den bästa kompisen Anne. Vissa händelser är dråpliga, t.ex. när Assari och Anne skulle tjära ett tak, andra spännande som när barnen hittar en vapengömma under en lada. Boken når sin kulmen i ett dramatiskt fasttagande av en spion. Man kan gott säga att Lyykeri är en riktig allåldersbok. De äldre kan läsa den som en livfull tidsskildring. För yngre vuxna är den en humoristisk barndomsskildring med utmärkta personporträtt. De unga läsarna, från högstadieåldern och uppåt, läser boken som en spännande äventyrsbok. Och alla kan njuta av Pohjanens mustiga och märgfulla språk.

Heli Karalambev, recension i BTJ-häfte nr 9, 2017

Pris: 160,00SEK/16,5

  
 

T.S. Eliasson 

 


Kyllä sen häätyy
nyt sallia juhlia
-68. vuen mallia

 

 

 

 

 

 

 ”Mie kävin ensi kertaa elämässäni meetiymmin kokkouksessa. Mie olen kirjottannu runoja, mutta en koskhaan tämmöstä. Tämä homma alko sillä ko yks saksaa puhuva henki tuli meetiymmin kautta ja puhutteli minua ja käski kirjottaa. Mitä? mie kysyin. Se tullee ko sie alat. Mie aloin ja ensin tuli tämä presenttašuuni ihmisestä, josta mulla ei ollu aavistusta: ’Mie olen Chris, kylmän soan viiminen uhri, syntyny vasemistoaalon vuona 1968 ja kuolu 6. helmikuuta 1989 21. vuen ikäsennä ko Ruottin pääministeri Ingvar Carlsson suuteli Hoeneckkeriä ja pispa Lars Carlzon DDR:ää ja itkusilmin valitti muurin hajoamista. Jos nämät Carlsson & Carlzon ei olis suuelheet Hoeneckkeriä mie olisin vieläki elossa. Mie olin parturi ja olisin saattanu leikata kaulan poikki… mutta päätin lähteä karkhuun ja minut ammuthiin muurila.’

Pris: 200,00 (inkl moms 6%)

  
 

T.S. Eliasson 

 


Ett leve och ett hell
för 68-års modell

 

 

 

 

 

 

 


 

T.S.Eliassons diktepos bygger på interferens, språklig påverkan mellan meänkieli och svenska.
Diktaren berättar om sig själv: ”Jag är född 1968 på S.t Olofsgatan i Uppsala. Jag var i tjugoårsåldern när muren föll. Under seansen blev jag via mediet tilltalad av en ung man som påstod sig heta Chris. Han ville att jag skulle skriva. Om Europa, om murens fall och om den totalitära ideologi som tagit hans liv. När jag kom hem satte jag mig vid skrivbordet och en text började ”rinna ur mig”, växelvis på mina två språk, meänkieli och svenska. Sedan har det bara fortsatt. Jag återkommer om jag får fler ord. Kanske var det bara en dröm, kanske mediet lurade mig, inspirerade mig till att börja skriva dikt. Året var 1991.
Så här presenterade han sig vid seansen: ’Jag heter Chris, kalla krigets sista offer, född 1968 och död den 6 febr 1989, 21 år gammal, Ingvar Carlsson kysste Hoenecker, jag kysste döden och Stockholmsbiskopen Lars Carlzon sörjde murens fall och lovprisade DDR. Om inte Ingvar Carlsson kysst Hoenecker skulle jag leva i dag? Jag var barberare och hade chansen att skära halsen av… men jag bestämde mig för att fly i stället. Flykten misslyckades och jag blev skjuten till döds vid muren.’”
Jag har under åren fått fler brev utan avsändare från samme T.S.Eliasson. Jag publicerar hans långa dikt som en följetong i Meänmaa men kommer också att ge ut den som bok, på meänkieli och svenska. Den här dikten är ännu ett bevis på att meänkieli är ett mångfunktionellt språk och ett vasst litterärt verktyg.

Pris: 200,00 (inkl moms 6%)

  
 

 

Bengt Pohjanen 

 


Finska kriget
1808-1809

 

 

 

 

 

 

    "Jag är er krönikör; åter har jag gett er glimtar av tornedalska öden och äventyr, en berättelse. Jag har troget förmedlat vad jag själv har fått höra vid skogsbrynet i Virkamaa väster om Torneå, där det finns en ovårdad mossbevuxen minnessten över finska kriget 1808-1809. Dit for jag ensam en dag för att om möjligt få ett svar på min fråga om de länge sedan döda ännu duger som vittnen för de nu levande.
   Den som glömmer sina fäder, glömmer sin framtid. Historia är skapat liv. När ett språk dör, dör ett folk. När mitt språk dör, dör mina fäder en gång till. Tsarens röda streck och kungens svarta band. Så kom den att kallas, gränsen som än i dag bärs av Könkämä eno, Muonio och Torne älv. Varför drogs gränsen så att den delade ett folk, en kultur?"

 

Bengt Pohjanen (född 1944) är trespråkig författare (svenska, finska och meänkieli) och översättare. Han har skapat romaner, pjäser, operor, sånger och essäer. I fjärde delen av hans serie ”Tornedalska öden och äventyr” berättar han om finska kriget 1808–1809. Hans kännedom om ämnet är lika gedigen som hans handlag är lätt och han lyckas med konststycket att utvinna många dråpliga situationer ur ett stoff som annars är både grymt, blodigt och djupt tragiskt. Krigets brutalitet framgår med all önskvärd tydlighet och där inte stridens våld fäller sina offer bidrar hunger, sjukdom och köld till att också civilbefolkningen lider svårt. Raskt målar författaren upp färgstarka scener från skilda miljöer och läsaren kommer händelserna nära. Boken är lättillgänglig med korta avsnitt. För att förstå nuet behöver vi känna vår historia. Pohjanens insats för att befrämja detta är lovvärd och jag hoppas att den lilla boken finner vägen till läsare i alla åldrar.

Inger Littberger Caisou-Rousseau, recension i BJT-häfte nr 21 2017


 

Pris: 200,00SEK/21€

  
 

Lina Stoltz
 

Siirto

 


Orig.uppl. Stoltz, Lina, Flytten, Nypon förlag 2017
Övers till meänkieli: Bengt Pohjanen


BTJ-recension av original-upplagan:

"Med lätta ord, som ibland gränsar till poesi, har Stoltz verkligen fångat känslan om hur det är att komma som flykting till ett främmande land. Boken väcker känslor och tankar. Omslaget är attraktivt. Flytten är en viktig, välskriven och bra bok som kan fungera för flera olika läsare"


 

Pris: 140,00SEK
(inkl moms)

 

 

 

 


Evangelierna på meänkieli
som ljudbok

 
    


Läsare
: Bengt Pohjanen

12 CD-skivor

Utgivning 15 juli på
Tornedalingarnas dag/
Meänmaan päivä.

Pris: 350,00 + porto 

Evangelierna på meänkieli
 

En nyöversättning
av Bengt Pohjanen
på uppdrag av Luleå stift.

Utgivning 15 juli på Tornedalingarnas dag/
Meänmaan päivä.


Pris: 290,00SEK
(inkl moms) + porto)


 

Meän pikku kirja 5

 

Femte boken i den uppskattade serien på meänkieli.
Enkelt och roligt för små som stora som vill lära sig
de allra enklaste fraserna på meänkieli.

Pris: 80,00 (inkl moms + porto)


Meänmaa 2 2017


 

Sjunde boken/Seittemäs kirja

Tidskriften med kvalitet på flera språk.

 

 


Pris: 150,00 (inkl moms) + porto 

Meänmaa 1 2017

 

Meänmaa tidskrift med essäer, dikter och artiklar på flera språk.

Meänmaa avisi: priimustuksia eri kielilä.
 


Pris/Hinta: 150,00SEK/15€
(+ porto/postikulut)

 

  

Bengt Pohjanen

Lyykeri
 


Bengt Pohjanens Lyykeri (1985) är den första romanen skriven på meänkieli och den har blivit en klassiker som i år utkommer i en fjärde uppdaterad utgåva. Här en nyproducerad ljudbok. Författaren läser.

Pris: 150,00 (inkl moms, porto tillkommer)
  

Astrid Lindgren

Eemelin eesotot
 


Astrid Lindgrens Eemelin eesotot utkom som på bok meänkieli (1995).
Meänraatio gjorde teater av den och nu utkommer Eeemeli som ljudbok. Bengt Pohjanen läser.

Pris: 150,00 (inkl moms, porto tillkommer)
  

 

Meänkieli rätt och lätt

Ny grammatik och
lärobok i meänkieli.

Språket utvecklas, lingvistiska upptäckter görs. Den första grammatiken utkom 1996. Den var på meänkieli, anpassad för en radiokurs. Sedan dess har tre upplagor av Meänkieli rätt och lätt utkommit. Detta är den femte grammatiken. Den bygger på de tidigare och är uppdaterad och utvecklad. Nya texter.
 


Pris: 250,00SEK
(inkl moms och porto)

 

  
 

 

Meänmaa 3-4 2016

 

Meänmaa tidskrift med essäer, dikter och artiklar på flera språk.

Meänmaa avisi: priimustuksia eri kielilä.
 


Pris/Hinta: 150,00SEK/15€
(+ porto/postikulut)

 

  
 

Bengt Pohjanen 

 


Ödesnatten -44

 

 

 

 

 

 

 


Ödesnatten -44 utspelar sig under några dygn längs gränsen mellan Sverige och Finland hösten 1944. Den 4 september tystnade vapnen mellan Sovjet och Finland, men marken var brännhet, läget spänt och förvirrat. En finsk underlägsen armé hade visserligen hållit ställningarna och stoppat de sovjetiska trupperna i Nordens blodigaste slag i Tali-Ihantala sommaren 1944, men kraven från Stalin och Molotov var hårda. Finlands allierade, tyskarna, måste senast den 15 september vara ute ur landet och de kvarvarande interneras och skickas till Sovjet. Skulle Röda armén gå in i Finland? Vad få visste var att det fanns en tidsfrist och att tiden höll på att rinna ut …
 

Pris: 200,00 (exkl moms 6%)

  
 

Rita Simu

Ängeln vid din sida

 

Det är oktober 1944 i Tornedalen. Byarna på den finska sidan om Torne älv ligger ödelagda sedan tyskarna bränt ner all bebyggelse och människorna blivit evakuerade till Sverige.
Marja som drömt om en egen gård tillsammans med Pekka, får överta mormors lilla stuga och blir kvar i hembyn. Mormor var synsk och Marja har också fått gåvan. Hon har svårt att förstå vad det innebär, tills en dag…
Leena får plats som hembiträde i Stockholm. Systrarna lever skilda liv, men deras öden sammanflätas mer och mer.
Kamraterna Antti och Pekka har återvänt från kriget. De brottas med fasansfulla minnesbilder och Pekka har även blivit kroppsligt skadad. Kan de unga männen någonsin återgå till ett normalt liv?
När två tiggarbarn från Finland knackar på dörren en jul är det ingen som anar vilken betydelse de kommer att ha för familjen.
Kriget är över. Hur tas freden emot?

 

 

Rita Simu f. 1953 är bosatt i Kuivakangas, Tornedalen. Hon debuterade 2014 med romanen Dit vägen leder. Hon arbetar som sjuksköterska på Övertorneå Hälsocentral. Ängeln vid din sida är en fristående fortsättning.


Pris: 250,00 Kr inkl moms 
 

Meänmaa 2 2016

 

 


Pris: 150,00 Kr inkl moms + frakt 
 

Bengt Pohjanen 

 


Kirunasvenskarna

 

 

 

 

 

 

 


KIRUNASVENSKARNA
utgör den andra delen av en serie, Tornedalska öden och äventyr. Meänmaa – Tornedalen –  har länge varit ”Sveriges tysta myr” som inte ens Nils Holgersson upptäckte. Pohjanen har sedan debuten i början av 1970-talet i romaner, sånger, pjäser, dikter, kortfilmer och operor låtit otaliga röster ljuda i detta Gränsens tredje rum, där politiska och religiösa utopier, existentiell nyfikenhet och reslust skapat en alldeles egen gränsöverskridande mentalitet och berikande interferens mellan områdets många språk och kulturer.  

 

”Jag hoppas att denna berättelse skall ge röst åt kommunismens offer och att den skall avslöja politiska utopier som tapetserade renstängsel” (Alice Eriksson-Kalla).

”Alla säger att kommunismen är död men är det någon som har sett liket?” (Lennart Meri).


Pris: 200,00 Kr + 6% moms (porto tillkommer: 39,00 Kr 
 

 

Meänmaa 1-2016Kulturtidskrift med litterära texter.

Pris: 150,00 (med moms 6%)


 

Lina StoltzHuomenna ej tarvitse pelätä

 
 

 

Pris: 230 SEK (inkl moms) + porto

  


 
 

 

Meän pikku kirja 4

 Pris: 70,00SEK (ink. moms) + porto

 


 


Marianne Berglund

Djuren nära oss/
Elläimet meän ympärillä

 

Pris: 180,00 (inkl moms + porto) 

Storordbok för meänkieli
Del III, O - RMeänkieli-svenska-finska


Utkommer 18 april 2016 


Pris: 300,00SEK/st (inkl moms)
  

Tornedalska öden och äventyr-
Korpelarörelsen
 

Pris: 200,00 (inkl moms) + porto 

Meänmaa 3-4/2015 

Nytt nummer av Meänmaa! Andra delen av antologin.
På meänkieli-svenska-engelska-finska.

Pris: 130,00 (inkl 6% moms)+ frakt. 

Smugglarkungens son på ryska - ljudbok


 
Smugglarkungens son på ryska som ljudbok: CD. Finns även som mp3.

Pris: 250,00SEK/25€ 

Bengt Pohjanen

 Flyende dikter/
Karkaavia runoja
 
 


”Dikterna i denna bok är personliga, men inte privata. Dikten handlar inte om att saluföra privata känslor, dikten är det bästa sättet att undvika känslor: dikten tillåter inte framställande av den egna personen, den är det mest effektiva sättet att undvika detta, enligt T.S. Eliot.
Varje flyende dikt döljer diktarens tanke på samma sätt som filosofin döljer filosofen och varje självbiografi gömmer självbiografin.”

 

"Runnous ei ole omien tuntheitten julkituomista, se oon paras konsti välttää omia tuntheita; runnous ei salli oman persoonallisuuen ilmasemista, se oon keino välttää ommaa persoonallisuutta. Näin meinaa T.S. Eliot. En sano vasthaan.
Jokanen karkaava aatos, sisältää jäävän aatoksen samala laila ko jokanen filosofii kätkee filosofiin ja jokanen omaelämänkertaa kätkee omaelämänkerran."


 

Pris: 250,00SEK/25€

 

 


Höstglöd/Ruska
 

Grand Arctic Hotel, Överkalix
18-20 september/syyskuuta 2015

Våra nationella minoriteter och internationella majoriteter,
Översättare, författare, språkanvändare, språkvetare i möte

Meän kansaliset minuriteetit ja kansdainväliset majuriteetit
Kääntäjiä, kirjailioita, kielenkäyttävjiä ja -tietäjiä toisia

Klicka här!

  
 

Lina Stoltz
Illustr. Marta Bencivenni


Vilma lähtee taakikseen/
Vilma ska på dagis

 

  Tvåspråkig bok för de minsta/
Kakskielinen kirja pienile lapsile.
 

Pris/Hinta: 75SEK/8€ 
 

Bengt Pohjanen

 Lyykeri3. juhlapainos/3 jubileumsupplaga.
Ensimäinen romaani meänkielelä.
Tuli 1985. Tässä 3. painos.

 

Pris: 100,00SEK/10,5€

  

Historisk antologi


 

MEÄNMAA-tidskriften byter f r o m i år skepnad. De utkommer i år i två volymer som samtidigt är världens första antologi med skönlitterära texter från hela Meänmaa. Vi hoppas att du vill beställa den och även boka nästa utgåva. Välkommen att skicka bidrag till oss! Om du vill kan du vid beställning bli medlem i föreningen Meänmaa och få ett eget pass. Det kostar inget! MEÄNMAA arbetar för meänkieli och dess kultur. “När ett språk dör, dör ett folk!”

Pris per nummer: 150,00 + porto
Beställning: info@sirillus.se tel. 070-5677529
Bankgiro: Meänmaa: 402-9047

 

 

Ann-Gerd Simu

Bara en flickaAtt växa upp på ett småbruk i Tornedalen.

Att bara vara en flicka.

Att drömma om att bli matematiker.

Att springa med flätorna slängande.

Att känna doften av de nya examensskorna.

Att finna tröst i orden.

Att gå i motvind.

Att fortsätta gå.

 Detta är berättelsen om Karin, hennes syskon, mamma Märta och pappa Isak under några år på sextiotalet. Karin är yngst och ser sina syskon en efter en lämna hembygden. Arbetslösheten hotar ständigt men korna ger dem kött och mjölk och skogen är full av bär. Mamma Märta står för tryggheten och värmen i Karins liv. Men Karin drömmer om ett annat liv, en tillvaro där hon inte är ”bara en flicka”.

Ann-Gerd Simu är född 1952 i Övertorneå. Hon har under största delen av sitt liv arbetat som biomedicinsk analytiker. Sedan 1988 är hon bosatt i Oslo.

Pris 250,00 (inkl moms) + porto  


 
Tredje upplagan!

Lina Stoltz


Kalevala 
berättad för alla åldrar
 

Illustrationer av Jörgen Hammar

Lina Stolts nya bok är unik. Det är första gången Kalevala berättas på svenska. Kalevala handlar om stora hjältar som gråter ut i mammas famn, om starka kvinnor i Pohja (Norrabotnia). När de går ut för att söka sina försvunna söner skakar marken och bävar bergen. Kalevala handlar om tjejer som hellre dränker sig än låter sig utnyttjas av gubbar. 
Kalevala är en fantastik värld. Den unga författarinnan Lina Stoltz har verkligen fångat dramatiken och humorn.

Stort epos i ny form
Kalevala Lina Stoltz, barn- och ungdomsboksförfattare från Överkalix, har gett sig på att krympa ihop Finlands nationalepos på 22 795 verser till 126 sidor. Och hon lyckas förvånansvärt bra, tycker Ying Toijer-Nilsson.
...Det kan synas orimligt att krympa ner ett epos på 50 sånger till en bok på 126 sidor men Lina Stoltz har lyckats förvånansvärt bra. Inte minst språkligt.
...De vilda, trolska äventyren utspelas i Finlands typiskt nordiska miljö med skog och sjö, älg och björn. Och denna natur ger musiken dess speciella ton och poesi. När Väinämöinen tillverkade en kantele av en ungbjörk och försåg den med strängar av en flickas hårstrån, skapade det grönskande trädet och de ljusa lockarna så klara toner att bergen skälvde och blommorna fick lust att leka.
(Ying Toijer-Nilsson i SvD, 3 mars 2008)

Pris: 250SEK inkl porto. 

Bengt Pohjanen
Eeva Muli


Meänkieli rätt och lätt


 

Grammatiken

TREDJE UPPLAGAN
MED NYA OCH UPPDATERADE
TEXTER PÅ MEÄNKIELI. 

Pris: 250,00 (inkl moms och porto) 

  Red. Johanna Hurtig & Mari Leppänen
Övers. Sven Mäenpää


Maijas historia

Sexuellt utnyttjande av
barn – ett trauma

”Årets kristna bok” 2012 i Finland
har kommit ut på svenska!

Boken är en dokumentär berättelse. Sakkunniga ger sina synpunkter.

 
”Jag levde som i en påse som inte hade någon öppning där man kunde komma ut. Min väg ut skulle ha varit den, att jag återigen skulle ha tryckt ner sanningen djupt i mitt inre och bett om förlåtelse för att jag hade tagit upp saken till diskussion. Jag kunde ändå inte göra så.”


Maijas barndom i den gammallaestadianska familjen gick tidigt sönder, då hon blev offer för sexuellt utnyttjande. Den traumatiska händelsekedja som då började, förvärrades av den ”tigandets kultur” som fanns hos hennes familj och i närmiljön. Det här gjorde det möjligt att fortsätta utnyttjandet. I den här boken berättar Maija om hur hon som barn tvingades att uppleva att hon blev ett offer för sexuellt utnyttjande, hur hon bemötte det, glömde och hur det som vuxen igen kom tillbaka i tankarna. Försöken att reda ut barndomens händelser tillsammans med den egna nära kretsen och trosgemenskapen ledde till nya svårigheter.
 

Förutom Maija medverkar experter inom olika områden med egna texter i boken. I deras texter behandlas processer som hör till ett traumas uppkomst och tillfrisknande, kopplingar mellan en religiös gemenskap och våld, förhållandet mellan tro och moral samt att tala eller tiga om sexuellt utnyttjande. Som helhet är boken ett starkt samhälleligt inlägg men också en berättelse om tro, mod och om att kunna överleva.

Pocketbok, 184 sidor
ISBN 978 952 5179 57 6
Pris 20 € + frakt
  

Tyra Helena Lindström


 Matildas sonhustru
hur kunde hon?


 Tredje delen i Matildaserien. 

Pris: 250,00 (inkl moms) 

Rita Simu


 Dit vägen leder


 


Tre kvinnor och krig. En berättelse från Tornedalen under beredskapsåren.


"Rita Simu skriver rakt och enkelt, och med hjärta för de människor hon berättar om. Hon har rötter i området och det känns tydligt allt mer eftersom romanen skrider" (NSD).

 

Pris: 250,00

  

 

 

Kerstin Tuomas Larsson
Ny diktbok på meänkieli.

Pris: 100,00 

   
Kerstin Tuomas Larsson
och
Isabella JakobssonNya små böcker för de minsta.
Pris: 70,00SEK/st (inkl moms)
+ porto 24,00


 

Lina Stoltz

 Huomena uusi päivä


Imorgon är allt som vanligt
av Lina Stoltz, Rabén & Sjögren, 2014, på meänkieli, i översättning av Bengt Pohjanen.
En berörande roman om en familj, där mamman dricker i perioder. Lillan försöker i det längsta hålla detta hemligt.
En mycket sympatisk och varm berättelse som redan berört många läsare, barn som vuxna.
Romanen kommer att under sommaren gå som följetong på meänkieli i Sveriges radio, Meänraatio.

Pris: 170,00 

Bengt Pohjanen

Kvänland

En berättelse om vår äldsta historia i norr, i det som sagan, historie-böckerna och den muntliga traditionen benämner Kvänland.
Vilka var kvänerna? Romanen berättar om Ingvar den vittfarne och hans resa i Österled, dopet i Novgorod och resan hem till Kvänland, där han har sina rötter.
Berättelsen skall bli “opera” på Luppioberget.

Pris: 170,00. 


Bengt Pohjanen

Lugern (ljudbok) 
 

 

Ungdomsäventyr vid gränsen under kalla kriget. En tysk armépistol, norrbottniska spionhärvor och flyktingar gör tillvaron spännande för kusinerna Assar och Anne.

Pris: 170,00 SEK 
 

Bengt Pohjanen

Faravids rike
(ljudbok) 

 

 

Faravids rike är berättelsen om Ingvar den Vittfarne och hans resa genom ett Europa i vardande. En bok om vår äldsta historia som vi har väldigt få dokument om, men en sagor, legender och släkthistoria i hybridform kan ge en trovärdig bild av hur det kan ha sett ut i Norrbotten för tusen år sedan, vid tiden för Olof Skötkonungs död.

Pris: 300,00 SEK 

Storordbok för meänkieli II L - NMeänkieli-svenska-finska


ca. 500 sidor 


Pris: 300,00SEK/st (ink moms)
  


 

Bengt Pohjanen

Faravidin maa

Histuurialinen romaani, joka käyttää keskiaikasta hypriititarinaa, jossa myytti ja asiakirja, satu ja toelisuus valasevva aikakautta, n. 990-1056, ko Olof Skötkonungin tyät Ingegerd (Anna Novgorodilainen) ja ruhtinas Jaroslav Viisas kuoleva ja kväänien kuutti kaataa ruottalaisen kuninkhaan, Emund Vanhaan. Tarinan sankari reisaa Rodenista (Upplannista) Eestin kautta Novgorodhiin ja Pohjos-Karjalhaan, laittaa rahapaaluja Novgorodin ja Hålågolannin välile. Käymäjärvenkivi nostethaan paikohleen ja taihvaantulia käytethään ashiena Kainulaisjärven taisteluissa. Täräntö saapi nimensä ja Caeliksessa (Ylikaihnuussa) kasuaa ihmeelinen kuusipuu.

Hinta: 250,00 (ALVinheen). 27€.
Postimaksu lisäthään.
Äänikirja. Lukijanna: Bengt Pohjanen.
Hinta: 320,00 (ALVinheen). 34€.
Postimaksu lisäthään. 


Meän pikkukirja 3
(3 vuot)

Enkkelttiä tekstiä. Fiiniä kuvia.
Paksut plaavit.

Enkla texter. Fina bilder.
Tjocka blad.

Hinta: 8€/kpl (sis alv) + postikulut

Pris: 70,00SEK/st (ink moms)
+ porto 24,00 

Marita Mattson Barsk
Dana Mattsson

Julia ja Mäntyjärven Lucas

En fin liten berättelse på meänkieli om Julia, vars föräldrar skall jobba utomlands. Julia hamnar i Mäntyjärvi, där hon träffar Lucas och sommaren blir bättre än hon kunnat föreställa sig


Pris: 160,00 / 17€

  

Bernt Nilsson64 år med finska spetsar
Pris: 250,00 SEK
inkl moms och porto 


Monika Pohjanen

Meän pikkukirja 1 (2-3 år)
Meän pikkukirja 2
(3 år)Enkla texter. Fina bilder.
Tjocka blad.

Pris: 70,00SEK/st (inkl moms)
+ porto 24,00

   


Meän pikkukirja 1 (2-3 vuot)
Meän pikkukirja 2
(3 vuot)

 

Enkkelttiä tekstiä. Fiiniä kuvia.
Paksut plaavit.

Hinta: 8€/kpl (sis alv) + postikulut 

Bengt Pohjanen

Den magiska julen i Kassa
och andra berättelser
 

En magisk jul i Kassa by sändes i radions P l som Årets Julsaga 2009.
Även berättelsen om En julafton i Tornedalen har sänds i radion.
Berättelsen Tomasnattens magi, då de döda går igen, är vacker.
Berättelsen om En julafton i ett fort utanför Boden präglas av humor.
Bengt Pohjanen läser själv dessa lyriska och spännande berättelser i
denna ljudbok.

Pris 150,00 (inkl moms) + porto 22,00.
 

Joulun taikaa Kassassa
ja muita tarinoita


Bengt Pohjanen tarinoi Kassan kylästä.
Tarina lähätethiin Ruottin raatiossa vuona 2009.
Se viepi jouluaattona Meänmaan yläkylhiin ja oon yks hänen tunnetuista, kauhniista ja jännistä joulutarinoista.
Tuohmaanyö oon lähätetty Yleisraation jouluaaton tekstinä ennen Turun joulurauhan julistusta.
Tässä Bengt Pohjanen lukkee sen itte.

Hinta: 15€ + postikulut

  

Bengt Pohjanen


Tungan mitt i munnen/

Kieli keskelä suuta
 

 

Pris: 250SEK


  


Veikko Mäkinen

Härkävankkurien kylä
 

 

 

Pris 250 SEK inkl. porto 

Storordbok för meänkieli

meänkieli svenska finska


Meänkielen iso sanakirja


JULKASUPÄIVÄ:
15.11.2011

 

Pris/Hinta: 300SEK/32 €

20% rabatt vid förhandsbeställning/
20% alenusta jos tillaa jo nyt

Beställ här/tillaa tästä: info@sirillus.se
070-5677529 

Tyra Helena Lindström

Matildas liv
efter alla födslar


Nu har den kommit,
fortsättningen på succén om Matilda.
Med svartvita foton.Pris: 250,00 (med moms)
+ porto (48,00). 

 

 

Satu Hummeli ja Havveli kertoo kahdesta ritarintyttärestä, jotka viettivät onnellista elämää kotilinnassaan. He olivat ilona vanhemmilleen ja koko linnan väelle. Sen tiesi myös Pahojen Unien Haltija, joka ryösti lapset ja vei heidät luolaan. Sieltä he pelastuivat kuin ihmeen kautta ja elivät kauan keskellä luontoa, kasvit ja eläimet ystävinään.

Pris: 200,00

 Ulrika Vallgårda

Blommor längs dikesrenen

Pressröster om Ulrika Vallgårdas förra diktbok:

Och det är just vardagen som är unik för oss alla, som ändå allmän-giltigt berör. Vi är fåglar, ensamma under himlen, iakttagande i det stora blå och i de mörka gömmorna där både ängslan och sorg finns.

Britta Stenberg, Norra Västerbotten

Ulrika Vallgårdas dikter känns trösterika i en tid när det mesta är yta. I dessa dikter finns det tid att stanna till och tänka efter.
Lars Hedström, Norrbottens-Kuriren

PRIS: 140,00 (inkl. moms) 

Marianne Berglund/Bengt Pohjanen:

Naturligt fångat

 En mycket vacker bok med bilder och lyriska texter.

Pris: 350,00 (inkl moms och porto)


 

Ny ljudbok!

Bengt Pohja
nen:

Tidens tvång

 Tidens tvång
är en fristående fortsättning på
Smugglarkungens son.
Bengt Pohjanen läser själv

Pris: 350,00 (inkl moms och porto)


Bengt Pohjanen

Land i lågor 

inläst av författaren själv.

 Land i lågor var augustprisnominerad när den utkom 1992. Den har sedan dess tryckts i flera upplagor, senast i En bok för alla. 
Land i lågor är berättelsen om Erik, 16 år, som ser upp till sin kusin Kaspo, hjälten från vinterkriget. Med Kaspo ger han sig ut på äventyr och hamnar i strider med de tyska trupperna i norra Finland 1944. Under några dygn förändras han mycket. Krig är inte vad han trott det vara.
En mycket läst och uppskattad roman för alla åldrar. Sänd i radion som följetong. 

Pris 250 SEK inkl. porto        

Bengt Pohjanen
Kirsti Johansson

Den tornedalsfinska litteraturen, del 2

Från Kalkkimaa 
till Hilja Byström

Den tornedalska litteraturen del II tar fram gömda, glömda och kända författare som alla haft meänkieli som modersmål, även om de skrivit på svenska eller finska. Kalkkimaas verser är kända för en mindre krets. Nu får en större läsekrets stifta bekantskap med denne märklige diktare från Torneå. Petrus Raattamaas böcker är stundom geniala. Tidigare helt okända. Flera essäer handlar om Hilja Byström som vi firat med jubileum 2008.

PRIS: 250 (inkl. moms och porto). 

Hammar

 


En fin och välgjord bok med berättelser om och bilder av konstnären Jörgen Hammar. Passar bra 
som gåva! Text: Per Hjertzell

Pris 250 SEK + porto        

KALEVALA 5-8 på meänkieli

"Mulloon monta muuta sannaa,
monta mannaa meän maalta,
temmattuja tieltä täältä,
kankhaan kanervista koottu,
risukosta riivitetty,
vesakosta vainki veetty,
heinänpäistä hierottuja."

Kaunis kirja, kaunis kieli, kuvat taiten sommiteltu!


Pris 200 SEK/20€ 
+ porto 12SEK/1,20€

  

Ulrika Vallgårda, 
Och runtomkring mig 
är allting så vackert blått

Ulrika Vallgårda är född 1966 och bor i luleå. Hon har tidigare skrivit  reportageböckerna Ett nytt liv (2004), Män i en ny värld (2006) och dlktsamlingen Hemlängtan (Barents Publisher, 2008).PRIS: 120,00 + Porto

 
 Bengt Pohjanens succéroman

Smugglarkungens son
på meänkieli!

Utkommen som bok och talbok 
den 16 maj 2009.

Boksläpp 
på Kulturens hus, Luleå kl. 12.30

Bok: 200,00 SEK
Ljudbok: 250,00 SEK
(inkl moms och porto)

Utkommen på ryska:

Bengt Pohjanens

Utkast till en Noetisk filosofiPRIS: 200,00 (inkl. moms)
Porto tillkommer: 35,00

 


David Heith-Stade, 
Andens frukterEn lärorik och praktisk liten bok, lätt att ha med sig. 
Här finns det du behöver veta om fastan, om  högtider, här finns några böner för dagligt bruk.


PRIS: 150,00 (inkl. moms) Porto tillkommer: 12,00.
 
 


Tyra Helena Lindström  Matilda - 24 gånger 
med barn
En stark berättelse 
om en kvinna i Tornedalen!

PRIS: 250,00 (inkl. moms)
Porto tillkommer: 44,00

 Boksläpp på Kulturens Hus, Luleå
Lucia 2008.


David Heith-Stade, 
Varats lovsång - essäer ...Välskriven, spännande 
och utmanande bok 
av en ung tänkare!
Pris: 200,00 (inkl. moms)
Porto tillkommer: 33,00
 
 Ny ljudbok!

NU ÄR DEN HÄR SOM LJUDBOK:

Bengt Pohjanen

SMUGGLARKUNGENS SON 

inläst av författaren själv.

EN FORMIDABEL SUCCÉ!

Läs mer om romanen här (nytt fönster)!
 

 Pris: 350,00 (inkl. moms) + porto 44,00


Bengt Pohjanen

Murhaballaadi


Detta är den första deckaren på mäenkieli. Berättelsen hittar inte på något mord utan avslöjar ett som i verkligheten begåtts och som man inte får prata om. Berättelsen är en ballad, där bastulavar vittnar och hundar talar...


Pris: 150,00 (inkl. moms) 
+ porto 22,00

 


Bengt Kostenius

Kuolema karhunpesässä!

Bengt Kostenius nya bok är en otrolig skröna, skriven på ett mästerligt meänkieli. En man blir övergiven av sin hustru; han bestämmer sig för att krypa in i ett björnide, där tid och rum upplöses och han möter sin morfar och sig själv - i olika åldrar.

Pris: 200,00 (inkl. moms) 
+ porto: 33,00


UUSI ÄÄNIKIRJA! HINTA: 400SEK/40€ (sis. postikulut)Hilja Byström

Byn

Hilja Byström, född 1908 i Matojärvi, Övertorneå kommun, är Tornedalens första skönlitterära författare.  Hennes karaktärer är starkt levande och i hennes berättelser är det kvinnorna som är de bärande, de starka och dominerande. Samtidigt brottas de med sitt inre. Livsåskådningsfrågorna är centrala och känns lika aktuella idag som då. Ofta uppstår motsättningar när gammalt och nytt levnadssättt möts. Att i den konflikten våga lyssna till sitt hjärtas röst och följa den kräver mod. Detta mod hade Hilja Byström. Hon vågade gestalta det svåra och berätta det känsliga.

Pris: 250,- inkl moms + frakt.Ulrika Vallgårda

Hemlängtan

Ulrika Vallgårda, född 1966, är bosatt i Luleå och arbetar till vardags som frilansjournalist. Hon har tidigare skrivit reportageböckerna "Ett nytt liv" (2004) och "Män i en ny värld" (2006). Hemlängtan är hennes första diktsamling och skönlitterära debut.
  Ulrika Vallgårda är uppvuxen i Solna, Karlskoga och Vallentuna. Hon kom till Luleå första gången 1993 när hon gick journalisthögskolan för att praktisera på Sveriges radio Norrbotten. Hon skriver idag för flera olika tidningar, bland annat NSD, Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Vi föräldrar, Året Runt och Landstingstidningen.

Boksläpp på Kulturens hus, Luleå 5/4


Frilansjournalisten Ulrika Vallgårda från Porsön har nyligen utkommit med diktsamlingen Hemlängtan. Diktsamlingen är hennes skönlitterära debut. Dikterna är lättillgängliga till sin karaktär och passar alltså även den som aldrig tidigare läst poesi. Det handlar om vardagen – den som ibland kräver alldeles för mycket av oss, om existentiella frågor, om tro och tvivel, om föräldraskap där distriktssköterskebarnmorskarn Lisbeth föräras en hyllning, om drömmar, lycka, sömnsvårigheter, älgjakt och kvinnors vrede. Om livet som är både skönt och skört och inte alltid helt enkelt. 
(Recension, Kyrknyckeln)

Ulrika Vallgårda har en underliggande humor och självironi, en äkthet som är tveklös i sitt bekännande av den svåra, motståndskrävande vardagen...
(
Britta Stenberg, Norran. Läs recensionen här )

Ulrika Vallgårda på bokmässan 2008, Göteborg - Bilder

Pris: 120,- inkl moms + frakt 22,-.


Andra upplagan!

Lina Stoltz


Kalevala 
berättad för alla åldrar
 

Illustrationer av Jörgen Hammar

Lina Stolts nya bok är unik. Det är första gången Kalevala berättas på svenska. Kalevala handlar om stora hjältar som gråter ut i mammas famn, om starka kvinnor i Pohja (Norrabotnia). När de går ut för att söka sina försvunna söner skakar marken och bävar bergen. Kalevala handlar om tjejer som hellre dränker sig än låter sig utnyttjas av gubbar. 
Kalevala är en fantastik värld. Den unga författarinnan Lina Stoltz har verkligen fångat dramatiken och humorn.

Stort epos i ny form
Kalevala Lina Stoltz, barn- och ungdomsboksförfattare från Överkalix, har gett sig på att krympa ihop Finlands nationalepos på 22 795 verser till 126 sidor. Och hon lyckas förvånansvärt bra, tycker Ying Toijer-Nilsson.
...Det kan synas orimligt att krympa ner ett epos på 50 sånger till en bok på 126 sidor men Lina Stoltz har lyckats förvånansvärt bra. Inte minst språkligt.
...De vilda, trolska äventyren utspelas i Finlands typiskt nordiska miljö med skog och sjö, älg och björn. Och denna natur ger musiken dess speciella ton och poesi. När Väinämöinen tillverkade en kantele av en ungbjörk och försåg den med strängar av en flickas hårstrån, skapade det grönskande trädet och de ljusa lockarna så klara toner att bergen skälvde och blommorna fick lust att leka.
(Ying Toijer-Nilsson i SvD, 3 mars 2008)

Pris: 250SEK inkl porto.

Boksläpp på Kulturens hus, Luleå 5 april 2008